Z życia restauracji

Zamówienia Wigilijne!

Święta Bożego Narodzenia to magiczny czas, któremu towarzyszy wyjątkowa atmosfera. Jak co roku wychodzimy na przeciw Państwa oczekiwaniom i przygotowaliśmy dla Państwa propozycję dań na ten szczególny czas. Wśród nich znajdą Państwo tradycyjne świąteczne potrawy jak barszcz z uszkami grzybowymi czy karp panierowany, a także bardziej wyszukane jak filet z sandacza. Zapraszamy do zapoznania się naszą propozycją, która znajduję się w poniższym linku.

Propozycja Wigilijna

Pytania: barmangia@orange.pl 12 413-87-46
Odbiór zamówień: 24 XII 8-12
Składanie zamówień: osobiście

Beaujolais Nouveau 2019 w restauracji Mangia!


Święto młodego francuskiego wina z regionu Beaujolais obchodzone rokrocznie na całym świecie w trzeci czwartek listopada. W tym roku – 21 listopada. Beaujolais Nouveau to wino o ostrym, często bardzo cierpkim smaku. Jest to wino płaskie, lecz można wyczuć wyraźną świeżość i owocowy smak. Spośród wszystkich czerwonych win na świecie Beaujolais Noveau najbardziej przypomina białe – twierdzą winiarze. Dlatego pije się je schłodzone, najlepiej do temperatury około 10-12 stopni Celsiusza. Beaujolais Noveau powinno być pite, również w odróżnieniu od innych czerwonych win, dużymi łykami, najlepiej w licznym towarzystwie.

Serdecznie zapraszamy już od czwartku 21 listopada!

Spotkania Wigilijne

Święta Bożego Narodzenia to magiczny czas, któremu towarzyszy wyjątkowa atmosfera. To okazja do rodzinnych, a także firmowych spotkań. Jak co roku wychodzimy na przeciw Państwa oczekiwaniom. Przygotowaliśmy dla Państwa kilka propozycji menu na tą szczególną uroczystość. Wśród nich znajdą Państwo tradycyjne świąteczne potrawy jak barszcz z uszkami grzybowymi czy karp panierowany, a także bardziej wyszukane jak filet z sandacza. Oprócz wyśmienitego jedzenia, profesjonalnego serwisu, a także sali na wyłączność, zapewniamy świąteczną dekorację, polskie kolędy i pastorałki, które sprawią że wszyscy poczują ducha Świąt! Zapraszamy do zapoznania się naszymi propozycjami menu, które znajdują się w poniższym linku. Zaznaczamy, że są to tylko propozycję, które mogą być modyfikowane. Zapewniamy także catering i dania na wynos.

Propozycje Wigilijne

Rezerwacje i pytania: barmangia@orange.pl 12 413-87-46

Gęsina na 11 listopada w Mangi!

Tradycyjnie od 11 listopada zapraszamy na gęsinę!

Poniżej krótki opis wszystkich potrwa które będziemy dla Państwa przygotowywać!

Wątróbka gęsia z jabłkami łąckimi

Macerowana, a następnie smażona na maśle wątróbka gęsia, z dodatkiem jabłek łąckich. Niewielki dodatek winiaka Calvadosu wzmacnia jabłkowy posmak potrawy. Podawana z ciepłą, chrupiącą bagietką. Wątróbka jest cennym składnikiem diety, w szczególności osób skłonnych do anemii. Dostarcza wielu składników mineralnych, zwłaszcza dobrze przyswajalnego żelaza oraz cynku i miedzi. Ponadto jest znakomitym źródłem witamin A, D, B2, B12 oraz kwasu foliowego.

Żołądki z gęsi zatorskiej.

Gęsie pipki, czyli potrawa wywodząca się z kuchni żydowskiej. Ugotowane, a następnie duszone żołądki w sosie z dodatkiem włoszczyzny, grzybów leśnych oraz kwaśnej śmietany, dzięki czemu są miękkie, delikatne i zachowują wszystkie walory zarówno smakowe, jak i odżywcze. Podawane z tajoną kaszą pęczak, bogatą w błonnik, witaminę E, PP oraz kwas foliowy.

Krupnik na dróbkach gęsich

Zupa o niezwykłej konsystencji, intensywnym aromacie i zniewalającym smaku. Doskonała na porę jesienno-zimową. Odżywcza, dzięki zawartości kaszy pęczak oraz pożywna dzięki podrobom.

Gęś zatorska pieczona z fasolą „Piękny Jaś” i śliwką w occie

Mięso z gęsi ma wyjątkowe walory smakowe, ale również dużą wartość odżywczą. Swój delikatny smak oraz kruchość zawdzięcza procesowi kruszenia, a następnie dojrzewania w soli, świeżo mielonym pieprzu oraz majeranku. Na porcję składają się trzy elementy: delikatna i krucha pierś, soczyste udko, a także farsz, którym jest mięso wieprzowe oraz cielęce z dodatkiem ziół, gałki muszkatołowej oraz imbiru. Pieczona gęś podawana jest z podsmażoną na boczku fasolą „Piękny Jaś” oraz śliwką w occie. Fasola jest źródłem lecytyny, która wpływa korzystnie na tkankę nerwową i mózg, poprawiając koncentrację oraz zwiększając pamięć. Mięso gęsi jest zasobne w białko, składniki mineralne oraz witaminy: A, E oraz z grupy B. Ponadto jest bogactwem nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Strudel jabłkowy z sosem waniliowym

Deser popularny na ziemiach dawnej Galicji, przygotowywane z ciasta półfrancuskiego, z jabłkami i cynamonem. Podawany na ciepło, posypany cukrem pudrem oraz z dodatkiem sosu waniliowego. Idealne ciasto na jesienno-zimową porę.

Propozycja jesienna!

Już od jutra zapraszamy na nową propozycję sezonową!

Tarta dyniowa z kompozycją sałat
Krem dyniowy z pestkami dyni
Łosoś z grilla z sosem szczawiowym na makaronie
Sernik