Z życia restauracji

Zwieńczenie tygodnia w Mangi!

Menu obowiązujące w najbliższy piątek:

Gin z tonikiem jako aperitif

Marynowana pierś z gęsi podawana z gruszką i żurawiną
Wędzony łosoś na bagietce

Pieczony łosoś z koprem, ziemniakami i szpinakiem
Polędwiczki w borowikach, kluski śląskie, buraczki

Sernik
Jabłko w cieście


Kieliszek Bordeaux Jean Degaves

Zestaw zawierający aperitif, wybraną przystawkę, wybrane danie główne oraz deser kosztuje
48 złotych.
Serdecznie zapraszamy!

Rezerwacje: 12 413 87 46

Beaujolais Nouveau 2018 w restauracji Mangia!


Święto młodego francuskiego wina z regionu Beaujolais obchodzone rokrocznie na całym świecie w trzeci czwartek listopada. W tym roku – 15 listopada. Beaujolais Nouveau to wino o ostrym, często bardzo cierpkim smaku. Jest to wino płaskie, lecz można wyczuć wyraźną świeżość i owocowy smak. Spośród wszystkich czerwonych win na świecie Beaujolais Noveau najbardziej przypomina białe – twierdzą winiarze. Dlatego pije się je schłodzone, najlepiej do temperatury około 10-12 stopni Celsiusza. Beaujolais Noveau powinno być pite, również w odróżnieniu od innych czerwonych win, dużymi łykami, najlepiej w licznym towarzystwie.

Serdecznie zapraszamy już od czwartku 15 listopada!

Zwieńczenie tygodnia w Mangi!

Menu obowiązujące w najbliższy piątek:
 

Grand marnier z lodem jako aperitif

Wątróbka gęsia smażona z jabłkami łąckimi podana z bagietką

Żołądki gęsie duszone w grzybach i jarzynach z kaszą pęczak

Krupnik na dróbkach gęsich

Gęś pieczona zatorska z fasolą „Piękny Jaś” z czerwoną kapustą i śliwką w occie

Strudel jabłkowy z sosem waniliowym


Kieliszek Bordeaux Jean Degaves

Całe menu w cenie – 48 złotych.
Serdecznie zapraszamy!

Rezerwacje: 12 413 87 46

Gęsina w Mangi od 11 listopada! Zapraszamy także 12 listopada!

Przypominamy, że od niedzieli zapraszamy na GĘSINĘ!

Więcej szczegółów znajdą Państwo w poprzednich wpisach na naszej stronie:

Garść informacji o wszystkich potrawach z gęsiny

Pełna propozycja z cenami

Z uwagi na coroczne, duże zainteresowanie zapraszamy do rezerwacji stolików!

Rezerwacje: 12 413 87 46

Ponad to informujemy, że nasza restauracja będzie czynna w dniu 12 listopada. Serdecznie zapraszamy!

Gęsina na 11 listopada w Mangi!

Tradycyjnie od 11 listopada zapraszamy na gęsinę!

Poniżej krótki opis wszystkich potrwa które będziemy dla Państwa przygotowywać!

Wątróbka gęsia z jabłkami łąckimi

Macerowana, a następnie smażona na maśle wątróbka gęsia, z dodatkiem jabłek łąckich. Niewielki dodatek winiaka Calvadosu wzmacnia jabłkowy posmak potrawy. Podawana z ciepłą, chrupiącą bagietką. Wątróbka jest cennym składnikiem diety, w szczególności osób skłonnych do anemii. Dostarcza wielu składników mineralnych, zwłaszcza dobrze przyswajalnego żelaza oraz cynku i miedzi. Ponadto jest znakomitym źródłem witamin A, D, B2, B12 oraz kwasu foliowego.

Żołądki z gęsi zatorskiej.

Gęsie pipki, czyli potrawa wywodząca się z kuchni żydowskiej. Ugotowane, a następnie duszone żołądki w sosie z dodatkiem włoszczyzny, grzybów leśnych oraz kwaśnej śmietany, dzięki czemu są miękkie, delikatne i zachowują wszystkie walory zarówno smakowe, jak i odżywcze. Podawane z tajoną kaszą pęczak, bogatą w błonnik, witaminę E, PP oraz kwas foliowy.

Krupnik na dróbkach gęsich

Zupa o niezwykłej konsystencji, intensywnym aromacie i zniewalającym smaku. Doskonała na porę jesienno-zimową. Odżywcza, dzięki zawartości kaszy pęczak oraz pożywna dzięki podrobom.

Gęś zatorska pieczona z fasolą „Piękny Jaś” i śliwką w occie

Mięso z gęsi ma wyjątkowe walory smakowe, ale również dużą wartość odżywczą. Swój delikatny smak oraz kruchość zawdzięcza procesowi kruszenia, a następnie dojrzewania w soli, świeżo mielonym pieprzu oraz majeranku. Na porcję składają się trzy elementy: delikatna i krucha pierś, soczyste udko, a także farsz, którym jest mięso wieprzowe oraz cielęce z dodatkiem ziół, gałki muszkatołowej oraz imbiru. Pieczona gęś podawana jest z podsmażoną na boczku fasolą „Piękny Jaś” oraz śliwką w occie. Fasola jest źródłem lecytyny, która wpływa korzystnie na tkankę nerwową i mózg, poprawiając koncentrację oraz zwiększając pamięć. Mięso gęsi jest zasobne w białko, składniki mineralne oraz witaminy: A, E oraz z grupy B. Ponadto jest bogactwem nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Strudel jabłkowy z sosem waniliowym

Deser popularny na ziemiach dawnej Galicji, przygotowywane z ciasta półfrancuskiego, z jabłkami i cynamonem. Podawany na ciepło, posypany cukrem pudrem oraz z dodatkiem sosu waniliowego. Idealne ciasto na jesienno-zimową porę.

Zwieńczenie tygodnia w Mangi!

Menu obowiązujące w najbliższy piątek:

Tequila sunrise jako aperitif

Placek ziemniaczany z borowikami w śmietanie
Chrupiący naleśnik z łososiem i sosem pomidorowym

Stek wieprzowy z sosem koniakowym, pieczone ziemniaki i sałatka z dynią
Filet z sandacza z sosem cytrynowym, dyniowym puree i szpinakiem

Lody w skórce cytrynowej
Tort firmowy czekoladowo-orzechowy


Kieliszek Bordeaux Jean Degaves

Zestaw zawierający aperitif, wybraną przystawkę, wybrane danie główne oraz deser kosztuje
48 złotych.
Serdecznie zapraszamy!

Rezerwacje: 12 413 87 46

Zwieńczenie tygodnia w Mangi!

Menu obowiązujące w najbliższy piątek:
Malibu Screw Driver jako aperitif

Tarta dyniowa z kompozycją sałat
Befsztyk tatrski

Pieczeń jagnięca, kopytka oraz buraki

Limanda w sosie pomidorowym, ziemniaki

Ciasto domowe

Maliny z lodami


Kieliszek Bordeaux Jean Degaves

Zestaw zawierający aperitif, wybraną przystawkę, wybrane danie główne oraz deser kosztuje
48 złotych.
Serdecznie zapraszamy!

Rezerwacje: 12 413 87 46

Zwieńczenie tygodnia w Mangi!

Menu obowiązujące w najbliższy piątek:

Goodfather jako aperitif

Kurki w śmietanie
Śledź w oleju

Kaczka pieczona, ziemniaki, czerwona kapusta zasmażana

Pstrąg w sosie kaparowym z tartą warzywną

Naleśnik z żurawiną

Gruszka z miodem i parmezanem


Kieliszek Bordeaux Jean Degaves

Zestaw zawierający aperitif, wybraną przystawkę, wybrane danie główne oraz deser kosztuje
48 złotych.
Serdecznie zapraszamy!

Rezerwacje: 12 413 87 46