Wątróbka gęsia z jabłkami łąckimi
Macerowana, a następnie smażona na maśle wątróbka gęsia, z dodatkiem jabłek łąckich. Niewielki dodatek winiaka Calvadosu wzmacnia jabłkowy posmak potrawy. Podawana z ciepłą, chrupiącą bagietką. Wątróbka jest cennym składnikiem diety, w szczególności osób skłonnych do anemii. Dostarcza wielu składników mineralnych, zwłaszcza dobrze przyswajalnego żelaza oraz cynku i miedzi. Ponadto jest znakomitym źródłem witamin A, D, B2, B12 oraz kwasu foliowego.
Żołądki z gęsi zatorskiej.
Gęsie pipki, czyli potrawa wywodząca się z kuchni żydowskiej. Ugotowane, a następnie duszone żołądki w sosie z dodatkiem włoszczyzny, grzybów leśnych oraz kwaśnej śmietany, dzięki czemu są miękkie, delikatne i zachowują wszystkie walory zarówno smakowe, jak i odżywcze. Podawane z tajoną kaszą pęczak, bogatą w błonnik, witaminę E, PP oraz kwas foliowy.
Krupnik na dróbkach gęsich
Zupa o niezwykłej konsystencji, intensywnym aromacie i zniewalającym smaku. Doskonała na porę jesienno-zimową. Odżywcza, dzięki zawartości kaszy pęczak oraz pożywna dzięki podrobom.
Gęś zatorska pieczona z fasolą „Piękny Jaś” i śliwką w occie
Mięso z gęsi ma wyjątkowe walory smakowe, ale również dużą wartość odżywczą. Swój delikatny smak oraz kruchość zawdzięcza procesowi kruszenia, a następnie dojrzewania w soli, świeżo mielonym pieprzu oraz majeranku. Na porcję składają się trzy elementy: delikatna i krucha pierś, soczyste udko, a także farsz, którym jest mięso wieprzowe oraz cielęce z dodatkiem ziół, gałki muszkatołowej oraz imbiru. Pieczona gęś podawana jest z podsmażoną na boczku fasolą „Piękny Jaś” oraz śliwką w occie. Fasola jest źródłem lecytyny, która wpływa korzystnie na tkankę nerwową i mózg, poprawiając koncentrację oraz zwiększając pamięć. Mięso gęsi jest zasobne w białko, składniki mineralne oraz witaminy: A, E oraz z grupy B. Ponadto jest bogactwem nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Strudel jabłkowy z sosem waniliowym
Deser popularny na ziemiach dawnej Galicji, przygotowywane z ciasta półfrancuskiego, z jabłkami i cynamonem. Podawany na ciepło, posypany cukrem pudrem oraz z dodatkiem sosu waniliowego. Idealne ciasto na jesienno-zimową porę.