Ponad 10 lat temu, 15 kwietnia 2007 roku, w gronie kucharzy reprezentujących różne stowarzyszenia, braliśmy udział w świętowaniu obchodów 100-lecia sztandaru kucharzy. Cała uroczystość organizowało Stowarzyszenie Kucharzy i Cukierników oddział Małopolska z prezesem Zbigniewem Kurleto na czele. Obchody rozpoczęły się od mszy Świętej w Bazylice Najświętszej Maryi Panny w Krakowie. Następnie poczty sztandarowe, oraz wszyscy uczestnicy uroczystości przeszli przez Rynek Krakowski pod Wierzynek – najstarszą restauracje w Krakowie, gdzie odbył się bankiet.
Sztandar został ufundowany w 1907 roku przez znamienitych ludzi z kulturalnych i towarzyskich kręgów Krakowa dla Stowarzyszenia Własnej Pomocy Katolickich Kucharzy, którego byli pierwszymi członkami. Stowarzyszenie zajmowało się doborem personelu do nowych restauracji, oraz opiniowało służbę i personel kuchenny dla bogatych rodzin. Z biegiem czasu do stowarzyszenia dołączali mistrzowie kuchni z całej Polski.
Obecnie głównymi celami stowarzyszenia są:
-promocja sztuki kulinarnej
-integracja środowisk gastronomicznych
-wspieranie rozwoju kuchni regionalnych
-współudział w tworzeniu nowego modelu kształcenia kucharzy
Dla zainteresowanych po więcej szczegółów odsyłamy do oryginalnego artykułu: Gastrona.pl